ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Εν Πειραιεί τη 20η Ιουνίου 2022
Πατήρ Παύλος
ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΟ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟΝ ΑΘΕΪΣΜΟ ΤΟΥ ΣΤΙΒΕΝ ΧΟΚΙΝΓΚ!
Έχουμε ασχοληθεί πολλές φορές στο παρελθόν με πάμπολλες ανακοινώσεις μας γύρω από το φαινόμενο της αθεΐας, όταν κληθήκαμε να σχολιάσουμε κείμενα αθεϊστών συγγραφέων και αποδείξαμε επαρκώς, ότι ο αθεϊσμός είναι παραλογισμός! Και τούτο, διότι ενώ απορρίπτει κάθε είδους θρησκευτική πίστη, κατ’ ουσίαν επαγγέλλεται μια άλλου είδους, μια «μεταφυσική» πίστη, η οποία όμως δεν μπορεί, εδώ και τριακόσια χρόνια να αποδείξει την….πίστη της! Και επειδή δεν μπορεί να αποδείξει τη δική της πίστη, δηλαδή την δήθεν ανυπαρξία του Θεού, προσπαθεί να καταρρίψει την πίστη, όσων έχουν διαφορετική πίστη και πιστεύουν στην ύπαρξη του Θεού! Περισσότερο από κάθε άλλη θρησκευτική πίστη η Ορθόδοξη Εκκλησία μας πολεμήθηκε και πολεμείται, από της ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα με ένα πρωτοφανές μίσος και μανία από τα ποικίλα συστήματα της αθεΐας, είτε αυτά εμφανίστηκαν υπό την μορφή του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, είτε του άθεου Ουμανισμού, είτε του Διαλεκτικού Υλισμού και Μαρξισμού, είτε υπό άλλες μορφές και προσωπεία, πίσω από τα οποία, βέβαια, κρύβεται ο εμπνευστής των, ο πατέρας του ψεύδους, ο διάβολος. Μεταξύ Χριστού και Αντιχρίστου, πίστεως και απιστίας, αληθείας και ψεύδους, διεξάγεται ένας αδιάλειπτος και τιτάνιος αγώνας, ο οποίος θα συνεχίζεται μέχρι συντελείας των αιώνων. Στον αγώνα αυτόν η απιστία και ο αθεϊσμός ανέκαθεν στρατολόγησε όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του. Με ένα ιδιαίτερο τρόπο στράφηκε προς την επιστήμη, στην οποία αναζήτησε στηρίγματα, για να δικαιωθεί. Ένα δε από τα σπουδαιότερα επιχειρήματα, τα οποία προέβαλε, ήταν ότι η επιστήμη είναι ο μεγάλος πολέμιος του Χριστιανισμού και ότι οι μεγάλοι επιστήμονες της ανθρωπότητος με τις επιστημονικές τους ανακαλύψεις έρχονται δήθεν σε αντίθεση με τη χριστιανική πίστη και καταρρίπτουν τον «μύθο περί του Χριστιανισμού».
Την «παντιέρα» του αθεϊσμού την κρατούν σήμερα κάποιοι ελάχιστοι επιστήμονες, οι οποίοι διαποτισμένοι από τα σύγχρονα αθεϊστικά, ιδεολογικά ρεύματα, χρησιμοποιούν τις επιστημονικές τους γνώσεις, για να τις θέσουν στην υπηρεσία της αθεΐας. Ένας από αυτούς υπήρξε και ο γνωστός Άγγλος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ. Ασφαλώς ως επιστήμων υπήρξε μια ιδιοφυΐα και η συμβολή του στον χώρο της αστροφυσικής και στη μελέτη του Σύμπαντος είναι αναμφισβήτητη. Ωστόσο αποδείχθηκε φοβερά ανεπαρκής εις ό,τι αφορά τις μεταφυσικές αντιλήψεις του και κυρίως στις δοξασίες του περί Θεού. Παρά το γεγονός ότι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, υποφέροντας από μία σπάνια μυϊκή ασθένεια, δεν μπόρεσε να συνειδητοποιήσει την μικρότητα του, την ανεπάρκειά του. Κυριεύτηκε από ένα απίστευτο εγωισμό, πίστευσε ότι έγινε πάνσοφος και νόμισε ότι εφόσον κατανόησε ορισμένα «μυστήρια» του αισθητού κόσμου, (π.χ. μαύρες τρύπες του διαστήματος), θα μπορούσε να κατανοήσει και τον άπειρο και ακατανόητο από το ανθρώπινο μυαλό, Θεό! Και επειδή δεν κατόρθωσε να τον κατανοήσει, (φυσικό ήταν), τον αρνήθηκε με τον πλέον αφελή τρόπο, ο οποίος δεν ταίριαζε σε καμιά περίπτωση στην κατά τα άλλα επιστημονική του αξία!
Μετά το θάνατό του κυκλοφόρησε ένα βιβλίο, με τίτλο: «Σύντομες απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα», στο οποίο αναπτύσσει τις μεταφυσικές ιδέες του. Σ’ αυτό προσπαθεί, με τρόπο πραγματικά παιδαριώδη, να «αποδείξει» την ανυπαρξία του Θεού! Ιδού τι έγραψε για την πίστη στο Θεό: Αρχίζει με το ερώτημα: «αν υπάρχει Θεός» και δίνει την εξής απάντηση: «Νομίζω», λέει, «ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε αυθόρμητα εκ του μηδενός, σύμφωνα με τους νόμους της επιστήμης. Αν αποδέχεστε, όπως εγώ, ότι οι νόμοι της φύσης είναι καθορισμένοι, τότε δεν χρειάζεται πολύ για να ρωτήσετε: ποιός ρόλος απομένει για το Θεό;….Αν θέλετε, μπορείτε να πείτε ότι οι νόμοι αυτοί είναι έργο του Θεού, αλλά αυτό είναι μάλλον ένας ορισμός του Θεού, παρά μια απόδειξη για την ύπαρξή του», (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)! Για τον Χόκινγκ οι νόμοι της βαρύτητας, της σχετικότητας, της κβαντομηχανικής κ.α. είναι αρκετοί για να εξηγήσουν τα πάντα στο σύμπαν! Κατά την ταπεινή μας γνώμη οι νόμοι της φύσεως μπορούν ασφαλώς να μας εξηγήσουν πολλά γύρω από τη λειτουργία του σύμπαντος, όχι όμως τα πάντα, δεδομένου ότι ακόμη και μέχρι σήμερα πολλά φυσικά φαινόμενα δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς και η επιστήμη δεν μπορεί προς το παρόν να μας δώσει σαφείς και πλήρεις απαντήσεις γι’ αυτά. Σίγουρα όμως δεν μπορούν να μας απαντήσουν στα ερωτήματα: Πως δημιουργήθηκαν, ή ποιος δημιούργησε τους φυσικούς νόμους και γιατί αυτοί λειτουργούν, με τον τρόπο που λειτουργούν και όχι διαφορετικά; Επίσης όταν δεχόμαστε ότι οι νόμοι της φύσεως είναι έργο του Θεού, αυτό δεν σημαίνει ότι φτάνουμε σε ένα ορισμό του Θεού, όπως αφελώς νομίζει ο Χόκινγκ, διότι ο Θεός είναι στη φύση του άπειρος και ακατάληπτος, ενώ οι νόμοι της φύσεως μπορούν να ερευνηθούν και να γίνουν καταληπτοί. Επίσης χρησιμοποιώντας τη λέξη «νομίζω», στον ισχυρισμό του «ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε αυθόρμητα εκ του μηδενός», εκφράζει κατ’ ουσίαν μια πίστη, την οποία όμως δεν μπορεί να αποδείξει με επιστημονικά επιχειρήματα.
Παρά κάτω γράφει: «Μήπως όμως ένα θεϊκό χέρι δημιούργησε τον ‘αυτόματο πιλότο’ των φυσικών νόμων που διέπουν το σύμπαν; Αυτή είναι η βασική πεποίθηση των θρησκευόμενων επιστημόνων, (περίπου ένας στους τρεις επιστήμονες πιστεύει στο Θεό, σύμφωνα με έρευνες) και των απλών ανθρώπων….Μήπως ο Θεός δημιούργησε τους κβαντικούς νόμους, που επέτρεψαν στην Μεγάλη Έκρηξη, (Μπιγκ Μπανγκ), να συμβεί; Δεν θέλω να προσβάλω οποιονδήποτε πιστό, αλλά νομίζω ότι η επιστήμη έχει πιο πειστική εξήγηση από έναν θεό δημιουργό»! Δεν μας εξηγεί, ποια είναι αυτή η «πιο πειστική εξήγηση» επειδή απλά δεν υπάρχει! Η θεωρία της «Μεγάλης Έκρηξης» δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, αλλά παραμένει ως μια από τις πολλές θεωρίες περί της «αρχής του κόσμου», όχι καθολικά αποδεκτής και η οποία σε καμιά περίπτωση δεν αποκλείει τη δημιουργία του κόσμου από τον Θεό! Είναι φανερό ότι οι μεταφυσικές απόψεις του Χόκινγκ, δεν αποτελούν επιστημονικά πορίσματα, αλλά προσωπικές αντιλήψεις, αυθαίρετους δογματισμούς, στους οποίους καταφεύγει, προκειμένου να φθάσει στο συμπέρασμα που θέλει, στην «τυχαία» δημιουργία του Σύμπαντος! Γι’ αυτό και ελάχιστη απήχηση είχαν και έχουν στον επιστημονικό κόσμο. Δεν αποκλείεται να αποτελούν εξωτερικεύσεις και ξεσπάσματα της ταραγμένης ψυχικής του κατάστασης, εξαιτίας της χρόνιας αναπηρίας του.
Πρόσφατα εμφανίστηκε ένα 15χρονο παιδί ελληνικής καταγωγής, ένα παιδί- θαύμα, όπως θα φανεί στη συνέχεια, για να ταράξει τα νερά στο χώρο της «μαχητικής αθεΐας» και ιδιαίτερα στους θαυμαστές του Χόκινγκ. Ονομάζεται Ουίλιαμ (Βασίλειος) Μαΐλλης και είναι υιός ιερέως. Σύμφωνα με δημοσίευμα: «Πάνε σχεδόν έξι χρόνια από τότε που ο Ουίλιαμ (Βασίλειος) Μαΐλλης, μάγευε το κοινό στην τελετή αποφοίτησής του από το λύκειο Penn-Trafford στο Πίτσμπεργκ, απαγγέλλοντας στίχους από τη Βίβλο στα αρχαία Ελληνικά και εξηγώντας αποφθέγματα του Καρτέσιου. Τότε ήταν μόλις εννέα ετών. Πριν από τέσσερα χρόνια ο μικρός ομογενής -παιδί θαύμα τον χαρακτήρισαν από την ηλικία των πέντε ετών- αποφοίτησε από το κολλέγιο Saint Petersburg στη Φλόριντα και ετοιμαζόταν να συνεχίσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, όπως είπε σε τοπική εφημερίδα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, την ενορία του ιερέα πατέρα του, π. Πέτρου Μαϊλλη, στην περιοχή Τάμπα Μπέι. […] Τον Αύγουστο ο μικρός θα αρχίσει σπουδές Φυσικής, ώστε να κάνει αργότερα -στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον – καριέρα στην Αστροφυσική και να εργαστεί στη NASA».
Πριν από δύο χρόνια η ιστοσελίδα upsocl.com δημοσίευσε ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στον Ουίλιαμ, με τίτλο «13χρονος ιδιοφυΐα προσπαθεί να αποδείξει ότι ο Stephen Hawking έχει άδικο». Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Ουίλιαμ πιστεύει ότι «ο Θεός υπάρχει». Είπε: «Το πρώτο ποτό από το ποτήρι της φυσικής επιστήμης θα σε κάνει άθεο, αλλά στον πάτο του ποτηριού σε περιμένει ο Θεός.… Γιατί είναι πιο λογικό ότι κάτι δημιούργησε το σύμπαν παρά ότι το σύμπαν δημιούργησε τον εαυτό του» (Πηγή: in.gr)! Εμείς απλά να προσθέσουμε πως η «αυτοδημιουργία» του κόσμου είναι τόσο παράλογη πίστη, ώστε καταρρίπτεται από την στατιστική επιστήμη, σύμφωνα με την οποία τα 13.000.000.000 χρόνια υπάρξεως του κόσμου, είναι απίστευτα ανεπαρκή για να «δημιουργηθούν» κατά τύχην οι συνθήκες δημιουργίας και το σπουδαιότερο οι συνθήκες δημιουργίας της ζωής, (βλ. Α. Αντωνίου, δρ. Αστροφυσικής, «Η Ζωή στο Σύμπαν, μύθος και πραγματικότητα», 2009)!
Είναι γεγονός ότι οι αθεϊστικές μεγαλοστομίες, ντυμένες με το κάλυμμα της επιστήμης, δεν αποτελούν τίποτε περισσότερο από πίστεις και μάλιστα πίστεις πολύ πιο βαθιές από τις θρησκευτικές! Ο μεγάλος Έλληνας αστροφυσικός μακαριστός Δημήτριος Κωτσάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο περισπούδαστο έργο του με τίτλο: «Οι πρωτοπόροι της Επιστήμης και η γένεσις του κόσμου», («Κοσμολογικά θέματα», Αθήναι 1976, σελ. 134), διακηρύσσει με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο την παρουσία του Θεού μέσα σ’ όλη την κτίση. Γράφει: «Διαβλέπει ο νους του ανθρώπου μέσα εις την δημιουργίαν τα ίχνη του Θεού και η καρδιά του διαισθάνεται ότι ζή μέσα εις μίαν θείαν ατμόσφαιραν. Πρέπει όμως να σταματήσει ο ανθρώπινος λόγος, ο ορθός λόγος, που συχνά είναι ξηρός, να ομιλήσει ο όλος άνθρωπος με όλας τας δυνάμεις της ψυχής του και του είναι του, διά να διαπιστώσει την παρουσίαν Εκείνου, ο οποίος ‘ην εν αρχή….πάντα δι’ αυτού εγένετο και χωρίς αυτού εγένετο ουδέ εν ό γέγονεν’», (Ιω. 1,2,3). Ουσιαστικά επαναλαμβάνει τον θεόπνευστο λόγο του ψαλμωδού: «Οι ουρανοί διηγούνται δόξαν Θεού, ποίησιν δε χειρών αυτού αναγγέλλει το στερέωμα», (Ψαλμ. 18,1).
Όπως έγραψε ο επίτιμος αρεοπαγίτης κ. Ευάγγελος Aνδριανός: «Όσοι με τα υπάρχοντα μέσα της Eπιστήμης δεν μπορούν να αποδείξουν το αντίθετο και δεν περιορίζονται σε μια θεωρία, αλλά λένε ‘δεν πιστεύω’, κινούνται και αυτοί στον χώρο της μεταφυσικής, έξω από τα όρια της Eπιστήμης. Oταν ο κ. Xόκινγκ λέει ότι ‘δεν πιστεύει’ και ειρωνεύεται όσους πιστεύουν, έχει εξέλθει από τα όρια της επιστήμης του και κινείται και αυτός στον χώρο της μεταφυσικής»! Ο αρχ. π. Κύριλλος Κωστόπουλος, Δρ. Θεολογίας, παρατηρεί τα εξής για τον αθεϊστικό παραλογισμό: «Ο σημερινός άνθρωπος ξεπέρασε την αθεΐα του Διαφωτισμού και της λογικής υπεροχής και εισήλθε στον χώρο της αθεΐας του τρόμου και της απελπισίας. Με κάθε τι το οποίον σκέπτεται, εκφράζει και πράττει, αποδεικνύει ότι έχει φθάσει στον έσχατο παραλογισμό και την απογύμνωση από κάθε, έστω, προσωπείο….Η ορθόδοξος πορεία προς την αποδοχή της υπάρξεως του Θεού είναι πορεία – τρόπος ζωής και όχι σκέψεως και λογικής. Είναι βιωματική εν ταπεινώσει σχέση και αποδοχή και όχι εγωϊστική και ορθολογιστική κατανόηση. ‘Μακάριος ο πάσης ελπίδος των κατά τόν κόσμον τούτον εαυτόν αποστήσας, καί μόνην έχων εαυτού ελπίδα τόν Θεόν’» («Θεολογικές και Φιλοσοφικές προσεγγίσεις», Πάτρα 2006, σ.σ. 17-21)!
Θεωρήσαμε χρέος μας να σχολιάσουμε την σημαντική αυτή είδηση, τιμώντας έναν νεαρό Έλληνα, του οποίου η προσφορά στον χώρο της επιστήμης προοιωνίζεται λαμπρά. Ελπίζουμε ότι το παιδί αυτό, προικισμένο από τον Θεό με φώτιση και φρόνηση, θα λαμπρύνει το χώρο της αληθινής επιστήμης και θα την αποκαθάρει από τις ανόητες ιδεοληψίες των αθεϊστών με τη γνωστή εχθρότητα προς την πίστη στο Θεό και μάς τους πιστούς! Παραπέμπομε και στο πόνημα του Μητροπολίτου μας Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, που δωρεάν είναι ανηρτημένο στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεώς μας, (imp.gr), με τίτλο: «Κόσμος: Εξέλιξις, ή δημιουργία; Τυχαιότης, ή απερινόητος σκοπιμότης; Φυσική επιλογή, ή πάνσοφος Θεία Πρόνοια;» Εκεί θα βρούμε εκπληκτικά στοιχεία, που θεμελιώνουν τον ταπεινό μας λόγο απολύτως!!!
Κλείνοντας, θέλουμε να εκφράσουμε τη χαρά μας γιατί ο φωτισμένος και ευφυέστατος αυτός νέος δίνει την μαρτυρία της πίστεως στην σύγχρονη ανθρωπότητα της πλήρους αποστασίας και ισοπεδώσεως των πάντων. Η θαυμαστή περίπτωσή του μας θυμίζει τον θεόπνευστο λόγο του αποστόλου Παύλου, ότι «τα μωρά του κόσμου εξελέξατο ο Θεός ίνα τους σοφούς καταισχύνη, και τα ασθενή του κόσμου εξελέξατο ο Θεός ίνα καταισχύνη τα ισχυρά, και τα αγενή του κόσμου και τα εξουθενημένα εξελέξατο ο Θεός, και τα μη όντα, ίνα τα όντα καταργήση», (Α΄Κορ.1,21-28)! Εν προκειμένου εξέλεξε ένα νεαρό παιδί, για να ντροπιάσει έναν υπερφίαλο «σοφό», τον διάσημο κατά κόσμο, Stephen Hawking και τους επίσης υπερφίαλους ομοίους του!
Εκ του Γραφείου επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών