Ιερός Ναός Τιμίου Σταυρού Καστέλλας
Διεύθυνση: Σωτήρος Διός (Τέρμα), 185 33, Πειραιάς
Τηλέφωνο: 210 41 18 043
Fax: 210 41 00 298
Ιερείς Ναού:
- Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Παύλος Δημητρακόπουλος
- Αιδεσιμ. π. Βονιφάτιος Berg
Δείτε φωτογραφικό υλικό του Ναού και του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Νεκταρίου ΕΔΩ.
Ιστορικά Στοιχεία Ιερού Ναού:
Επί του λόφου της Καστέλλας στον Πειραιά, μεταξύ του μικρολίμανου και της Ζέας (Πασαλιμάνι), και στη συμβολή των οδών, Σωτήρος Διός, Μινυών, Λόντου, Θρασυβούλου, Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄ και Λόυδ Τζωρτζ, βρίσκεται ὁ Ιερός Ναός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
Ο ιερός ναός αφιερώθηκε στο Τίμιο Σταυρό, σύμφωνα με την ευλαβή απαίτηση του αειμνήστου Σταύρου Σπυροπούλου, διαθέτου τεσσάρων οικοπέδων εκ δωρεάς στον Πειραιά για την ανέγερση του ιερού ναού με διαθήκη του το 1917. Ο δωρητής όρισε τον Δήμο Πειραιά ως διαχειριστή και εκτελεστή της διαθήκης, από δε την εκμετάλλευση ή την εκποίηση αυτών των οικοπέδων, επιθυμούσε να κτιστεί ο εν λόγω ιερός ναός επ’ ονόματι του Τιμίου Σταυρού, και επί πλέον ο δωρητής στη διαθήκη του όριζε ρητώς και απαιτούσε, όπως ο Δήμος, ως εκτελεστής της διαθήκης, να μη ξοδέψει ούτε ένα μονόλεπτο από την αξία της δωρεάς παρά μόνο για τον σκοπό της ανεγέρσεως ιερού ναού του Τιμίου Σταυρού.
Το 1922 ακολούθησε η μικρασιατική καταστροφή με πολλούς πρόσφυγες οι οποίοι κατέφυγαν στη περιοχή, ενώ μετά δέκα οκτώ χρόνια ακολουθεί ο πόλεμος του 1940. Οι όροι της διαθήκης δεν εξετελέσθησαν, αλλά εκκρεμούν ακόμη μέχρι και σήμερα, διότι εν αντιθέσει με τα οριζόμενα υπό του δωρητού, ο εκτελεστής της διαθήκης δεν διέθεσε ποτέ ούτε ένα μονόλεπτο για τον σκοπό της ανεγέρσεως του ιερού Ναού, όπως όριζε η διαθήκη, παρά το γεγονός ότι ήταν και παραμένει εγγυητής και εκτελεστής αυτής.
Κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου κατασκευάζεται η ξύλινη παράγκα που εξυπηρετεί τις θρησκευτικές και λειτουργικές ανάγκες του εμπερίστατου από την κατοχή λαού απαλύνοντας τον πόνο του. Η παράγκα υφίσταται μέχρι το 1991.
Το αυτό έτος επί αρχιερατείας του πρώην Μητροπολίτου Πειραιώς κ.κ. Καλλινίκου και με τον οβολό του πιστού λαού, αρχίζει η εκσκαφή και ανέγερση του νέου ιερού ναού, σε σχέδια του αρχιτέκτονα-μηχανικού Γεωργίου Αλιφραγκή και κατασκευαστή τον Μάρκο Καπετανάκη, ενώ η ξύλινη παράγκα κατεδαφίζεται για το σκοπό αυτό, και αντικαθίσταται παραπλεύρως από λυόμενη κατασκευή, μέχρις ότου ο νέος ναός να καταστεί κατάλληλος ώστε να στεγάσει τις λειτουργικές ανάγκες των ενοριτών.
Εν συνεχεία κτίζεται ο υπόγειος χώρος, όπου βρίσκεται σήμερα το παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου και το πνευματικό κέντρο του ιερού ναού, όπου γίνονται οι πνευματικές συνάξεις και συνεστιάσεις και άλλες εκδηλώσεις της ενορίας. Ακολουθεί ο κυρίως ναός, σε ρυθμό μονόκλιτης βασιλικής, ο οποίος αφιερώνεται στον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό, που είναι και ο πολυπόθητος σκοπός όλης της προσπάθειας των ενοριτών όλων αυτών των δεκαετιών, και μάλιστα με έξοδα και δαπάνες, όχι της παρακρατηθείσης περιουσίας του διαθέτου υπό του εκτελεστού, αλλά από πειραιώτες πιστούς, το δε 1995 εγκαινιάζεται υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κ. Καλλινίκου, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα αγιογραφείται με ωραιότατη θεματολογία και τεχνοτροπία υπό του αγιογράφου Κωνσταντίνου Πανταζή.
Ο ιερός ναός με τη χάρη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, κατανικώντας τα εμπόδια των ορατών και αοράτων δυνάμεων, προχωρεί προς την αποπεράτωσή του και το τέλος της περιπέτειάς του, πάντα με τη καθοδήγηση και την ποικιλότροπη ενίσχυση και συμπαράσταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ.
Εσχάτως ανεγέρθησαν το νοτιοανατολικό και το βορειοδυτικό τμήμα του ιερού ναού, το κωδωνοστάσιο, τα προπύλαια και οι πλαϊνές πύλες, επίσης έχουν γίνει οι ορθομαρμαρώσεις και οι εξωτερικές διακοσμήσεις του ιερού ναού, ενώ βαίνει προς την τελείωσή της και η εξωτερική μαρμάρινη επένδυση του ναού εξ αρίστης ποιότητος μαρμάρου, μερικώς δε αποκατεστάθη η πρόσβαση και η στατικότητα της υπάρχουσας Κρύπτης.
Στην ανοικοδόμηση του ναού συνετέλεσε ο μόχθος, η φιλοτιμία και η ανιδιοτέλεια των υπηρετούντων αόκνως σ’ αυτόν ευσεβών ιερέων, αλλά και επιτρόπων και κυριών διαφόρων επιτροπών, οι οποίοι επί έτη με εράνους καταπονούμενοι και «εν μέσω οικονομικής κρίσεως» αναλισκόμενοι, απέδωσαν στους ενορίτες έναν αξιοπρεπή, λειτουργικό και κατανυκτικό ιερό ναό προς δόξα και λατρεία του Τριαδικού Θεού. Από τον Σεπτέμβριο του 2018 καταβάλλεται προσπάθεια συλλογής χρημάτων για την κατασκευή του τέμπλου του Ιερού Ναού εκ μαρμάρου. Η τοποθέτησή του θα πραγματοποιηθεί, Θεού θέλοντος, τον Απρίλιο του 2020, χάρις σε δωρεά της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, σε οικονομικές εισφορές ενοριτών και άλλων προσώπων.
Οι λατρευτικές εκδηλώσεις διά των οποίων τιμάται ο ιερός ναός είναι η περίοδος των Παρακλήσεων από 1ης έως 14ης Σεπτεμβρίου τελούμενες καθ’ εκάστην προς τον Τίμιον και Ζωοποιόν Σταυρόν, με αποκορύφωμα την πανήγυριν της 14ης Σεπτεμβρίου, ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, ως και η «Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως»· επίσης «η Εύρεσις του Τιμίου σταυρού» την 6ην Μαρτίου, «η Πρόοδος του Τιμίου Σταυρού» την 1ην Αυγούστου, «το εν ουρανώ φανέν σημείο του Τιμίου Σταυρού» την 7ην Μαΐου, και η εορτή του Αγίου Νεκταρίου την 9ην Νοεμβρίου, λόγω του ομωνύμου στον ιερό ναό παρεκκλησίου.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου