Ιερός Ναός ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Καστέλλας Πειραιώςαυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Η ΦΡΙΚΤΗ «ΣΙΩΠΗΛΗ» ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
 
Εν Πειραιεί τη 28η Αυγούστου 2023
 
Η ΦΡΙΚΤΗ «ΣΙΩΠΗΛΗ» ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ
 
   Δεν θα πάψουμε να αποκαλύπτουμε την απάνθρωπη και θηριώδη φύση του Ισλάμ. Μιας θρησκείας, η οποία έχει ξεπεράσει κάθε όριο θηριωδίας με αμέτρητα
αθώα θύματα στην ανθρώπινη ιστορία. Κανένας δε μπορεί να υπολογίσει πόσες μυριάδες είναι τα αποτρόπαια εγκλήματά του κατά της ανθρωπότητας στους 13 αιώνες της ιστορικής του πορείας. Κι όλα αυτά με «θεϊκή διαταγή», του Αλλάχ και του δαιμονικού του βιβλίου, του Κορανίου. Το τραγελαφικό είναι πως  και στις μέρες μας, στο κατώφλι του 21ου αιώνα, όπου υποτίθεται ότι έχουν κατοχυρωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα με διεθνείς συνθήκες και την «επιστασία» του ΟΗΕ, οι ισλαμικές θηριωδίες συνεχίζονται ακάθεκτες, μάλλον εντεινόμενες! Η «πολιτισμένη» Δύση, η οποία καυχιέται για τον «πολιτισμό» της, για τον «Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό» και τον «Ουμανισμό», ενώ «κόπτεται» και προβάλλει με προκλητικό τρόπο τα «δικαιώματα» περιθωριακών ομάδων, κυρίως των ΛΟΑΤΚΙ, δηλαδή την προάσπιση της αμαρτίας και της διαφθοράς, για τις σφαγές των ισλαμιστών «σφυρίζει αδιάφορα»! Αδιαφορεί, αν τα θύματα της ισλαμικής θηριωδίας είναι φιλήσυχοι χριστιανοί και το μόνο «έγκλημά» τους είναι ότι γεννήθηκαν σε ισλαμική χώρα και αρνούνται να αλλαξοπιστήσουν και να ασπασθούν το δαιμονικό Ισλάμ!
   Στα παραπάνω συμπεράσματα καταλήξαμε, όταν έπεσε στην αντίληψή μας πρόσφατο δημοσίευμα στο δημοσιογραφικό ιστολόγιο «www.newsbreak.gr/», με τίτλο: «Αδιανόητη η σφαγή χριστιανών στη Νιγηρία». Ο εκλεκτός συντάκτης του άρθρου, επικαλούμενος ασφαλείς πηγές, παρουσιάζει τη φρίκη της εξελισσόμενης γενοκτονίας των χριστιανών στην αφρικανική αυτή χώρα, στην οποία «κάνει κουμάντο» το σπαθί των πιστών του Αλλάχ. Εκεί όπου κυριαρχεί ο φόβος, το μίσος, η εκδίκηση, το ιερό μένος, το αίμα, τα πτώματα, οι καταστροφές χριστιανικών ναών και ολόκληρων χωριών, οι βιασμοί και οι αρπαγές κοριτσιών, τα οποία χρησιμοποιούνται ως «σκλάβες του σεξ»!
   Σύμφωνα με το δημοσίευμα: «Περισσότεροι από 2.500 Χριστιανοί σφαγιάστηκαν από τους Φουλάνι Τζιχαντιστές και άλλους συμμάχους τους πρώτους έξι μήνες του 2023. 350 θάνατοι καταγράφηκαν σε 18 μόλις ημέρες μεταξύ 12 και 30 Ιουνίου. Οι ισλαμιστές επίσης έκαψαν 1.400 σπίτια και συνέλαβαν 3.700 αμάχους»! Και συνεχίζει: «Η Διεθνής Εταιρεία Πολιτικών Ελευθεριών και Κράτους Δικαίου, ο κορυφαίος οργανισμός έρευνας της Νιγηρίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και την υπεράσπιση της ασφάλειας από το 2008 έχει επανεξετάσει διεξοδικά τις ειδικές ερευνητικές εκθέσεις της σχετικά με τη γενοκτονική κατάσταση των Χριστιανών στη Νιγηρία και τις μαζικές φρικαλεότητες του Ισλαμικού κράτους κι άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων που εκδόθηκε στις 21 Μαΐου 2023. Όσον αφορά την κατάσταση των Χριστιανών της Νιγηρίας, είναι βαθιά απογοητευτικό και συγκλονιστικό να σημειωθεί ότι τα τέρατα της κρατικής γενοκτονίας, (State Jihadism Project), της απελθούσας κεντρικής κυβέρνησης του απόστρατου στρατηγού Muhammad Buhari, (29 Μαΐου 2015-29 Μαΐου 2023), συνέχισαν να κυνηγούν χριστιανούς και μη μουσουλμάνους άλλους, συμπεριλαμβανομένων των προγονικών τους εδαφών, των κατοικιών, των τόπων λατρείας και μάθησης και άλλων περιουσιακών στοιχείων που τους ανήκουν».
   «Διαπιστώθηκε επίσης ότι τουλάχιστον 18.200 εκκλησίες, 1.000 παραδοσιακά θρησκευτικά ιερά και 800 συναγωγές και 2.200 χριστιανικά σχολεία έχουν καεί ή καταστραφεί άσκοπα – με 1100 χριστιανικές κοινότητες να έχουν ξεριζωθεί, 50 εκατομμύρια χριστιανούς να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τους προγόνους τους. Εκατοντάδες χιλιάδες Χριστιανοί έχουν ασπαστεί το Ισλάμ, ενώ δεκάδες χιλιάδες χριστιανές γυναίκες έχουν πέσει θύματα βιασμού ή σεξουαλικής κακοποίησης ή υποδούλωσης. Τουλάχιστον 15 εκατομμύρια χριστιανοί είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι ή πρόσφυγες. Πρόκειται για μία γενοκτονία, για την οποία δεν μιλάει κανείς…»!
   Η δημοσιογράφος κ. Μαρία Μοτίκα αποκάλυψε σε παλιότερο άρθρο της, με θέμα: «Οι άγριες διώξεις των χριστιανών στη Νιγηρία και η υποτονική αντίδραση της Δύσης», τη φρίκη που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη Νιγηρία. Έγραψε: «Η Νιγηρία είναι το πολυπληθέστερο κράτος της Αφρικής (~ 212 εκ. κάτοικοι), με τον πληθυσμό της να είναι σχεδόν ίσα μοιρασμένος μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών [….] Εδώ και χρόνια, οι χριστιανοί στις βόρειες και κεντρικές περιοχές της χώρας υφίστανται άγριες και μαζικές διώξεις, οι οποίες, σύμφωνα με αρκετές οργανώσεις, συνιστούν γενοκτονία [… ]. Σύμφωνα με στοιχεία της International Society for Civil Liberties and Rule of Law, τουλάχιστον 43.000 άτομα έχουν δολοφονηθεί ενώ η International Committee on Nigeria ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ 2010-2020 στις 52.000. […] Θύτες είναι η Μπόκο Χαράμ, μέλη της φυλής Φουλάνι και το παρακλάδι του ισλαμικού κράτους στη Δυτική Αφρική (ISWAP). Η Μπόκο Χαράμ είναι μια τζιχαντιστική οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, η οποία δρα στη βόρεια Νιγηρία και σε γειτονικές χώρες (Τσαντ, Νίγηρα, Καμερούν). Στόχος της είναι η εγκαθίδρυση ενός ισλαμικού χαλιφάτου στα πρότυπα του ISIS στη Συρία και το Ιράκ. Προς τούτο, προσπαθεί να ξεριζώσει κάθε στοιχείο δυτικού τρόπου ζωής».
   Οι αρχές της Νιγηρίας, είτε δεν μπορούν να επέμβουν και να προστατεύσουν τους χριστιανικούς πληθυσμούς, είτε δεν θέλουν, (έχοντας φιλοϊσλαμική πολιτική), όπως αυτό φαίνεται με όσα παραθέτει στη συνέχεια η κ. Μοτίκα: «Οι Αρχές της χώρας απορρίπτουν τις κατηγορίες περί στοχοποίησης και γενοκτονίας των χριστιανών, αποδίδοντας τις συγκρούσεις στην κλιματική αλλαγή και στον ανταγωνισμό μεταξύ νομαδικών και αγροτικών κοινοτήτων για τη νομή της γης. Ενώ, όμως, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι επιθέσεις είναι τυχαίες και δεν έχουν θρησκευτικό υπόβαθρο, αδυνατεί να εξηγήσει γιατί οι Φουλάνι σκοτώνουν άοπλους χριστιανούς πολίτες, θρησκευτικούς ηγέτες και λειτουργούς, καταστρέφουν και πραγματοποιούν επιδρομές σε εκκλησίες ακόμη και κατά τη διάρκεια εορτών, ή τέλεσης μυστηρίων και, όπως υπογραμμίζουν επιζώντες, χρησιμοποιούν θρησκευτική ρητορική κατά τη διάρκεια των επιθέσεων».
   Δεν παραλείπει η ίδια δημοσιογράφος να επισημάνει παρακάτω ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει επί τέλους να «ξυπνήσει» και να επέμβει: «Σε κάθε περίπτωση, η διεθνής κοινότητα πρέπει να εγκαταλείψει τη στάση αδράνειας. Τόσο ο ΟΗΕ, όσο και τα δυτικά κράτη οφείλουν να ασκήσουν πιέσεις στη νιγηριανή κυβέρνηση, ώστε να θέσει τέρμα στην αιματοχυσία, να λάβει μέτρα για τη διερεύνηση των τελεσθέντων εγκλημάτων και την απονομή δικαιοσύνης και να προστατεύσει όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Η μη αναγνώριση των δεινών που υφίστανται οι χριστιανοί και η ατιμωρησία των θυτών οδηγεί στη διαιώνιση των εγκληματικών ενεργειών».
   Αλλά τι κάνει και η διεθνής κοινότητα γι’ αυτές τις φρικαλεότητες; Ο Gary L. Bauer, μέλος της αμερικανικής Διακομματικής Επιτροπής για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Επισημαίνει ότι η Νιγηρία έχει μετατραπεί σε “πεδίο θανάτου” για τους χριστιανούς. “Κάθε φορά που μια οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία, έχει την οδυνηρή επίγνωση ότι αυτή η επίσκεψη μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που κάνει στη γη”, σημειώνει. Ωστόσο, η αντίδραση της Δύσης είναι υποτονική έως ανύπαρκτη. Οι εκκλήσεις προς τα Ηνωμένα Έθνη για προστασία των χριστιανικών πληθυσμών δεν έχουν βρει ανταπόκριση έως τώρα. Η μόνη αντίδραση, αν και χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, ήλθε από τις ΗΠΑ, το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο συμπεριέλαβε για πρώτη φορά τη Νιγηρία στη λίστα των χωρών ειδικής παρακολούθησης το Δεκέμβριο του 2019 και ένα χρόνο αργότερα στις χώρες ιδιαίτερης ανησυχίας λόγω εμπλοκής και ανοχής σε συνεχείς παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας»!
   Επανειλημμένα έχουμε τονίσει το γεγονός της πλήρους αδιαφορίας του δυτικού «χριστιανικού» κόσμου να υπερασπίσει διωκόμενους χριστιανούς, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και κυρίως στις ισλαμοκρατούμενες χώρες, όπου γίνεται πραγματική γενοκτονία. Κατά την ταπεινή μας γνώμη, δεν πρόκειται απλά για αδιαφορία, αλλά για υλοποίηση οργανωμένου σχεδίου των σκοτεινών δυνάμεων εναντίον του Χριστιανισμού, το οποίο υλοποιούν οι κυβερνήσεις, ως πειθήνια όργανά τους! Όπως προαναφέραμε, η «ευαισθησία» τους εξαντλείται στην υπεράσπιση των «δικαιωμάτων» των ΛΟΑΤΚΙ, των ζώων, του περιβάλλοντος, όχι όμως και των Χριστιανών!
   Κλείνοντας εκφράζουμε για πολλοστή φορά την ανησυχία μας για την αλματώδη επέκταση του Ισλάμ και στην πατρίδα μας. Όπως δείχνει η καθημερινή ειδησεογραφία, οι φοβέρες και οι επιθέσεις είναι γεγονός και στην Ελλάδα. Το έχουμε γράψει ξανά και το επαναλαμβάνουμε: Φιλήσυχο Ισλάμ δεν υπάρχει. Απλά οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την εκδήλωση εκτεταμένων βιαιοπραγιών, οι οποίες είναι «καθήκον» κάθε μουσουλμάνου, που προέρχεται από σαφέστατες επιταγές του Κορανίου! Μια από τις αποδείξεις αυτού, ο μουεζίνης της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος  εμφανίζεται στον άμβωνα κρατώντας και κραδαίνοντας γιαταγάνι, το οποίο συμβολίζει τον βίαιο αφανισμό ημών των «απίστων»!
 
Εκ του Γραφείου επί των Αιρέσεων και  των Παραθρησκειών

Μητροπολίτης Πειραιώς: Μπορεί να αποκεφαλίστηκε η φωνή της αληθείας, αλλά η φωνή δεν έσβησε και ούτε πρόκειται ποτέ να σβήσει ό,τι και να κάνει ο κόσμος της φθοράς

Μητροπολίτης Πειραιώς: Μπορεί να αποκεφαλίστηκε η φωνή της αληθείας, αλλά η φωνή δεν έσβησε και ούτε πρόκειται ποτέ να σβήσει ό,τι και να κάνει ο κόσμος της φθοράς.

Μητροπολίτης Πειραιώς: Μπορεί να αποκεφαλίστηκε η φωνή της αληθείας, αλλά η φωνή δεν έσβησε και ούτε πρόκειται ποτέ να σβήσει ό,τι και να κάνει ο κόσμος της φθοράς.

Στην Ακολουθία του Εσπερινού που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Ρέντη, Χοροστάτησε σήμερα Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος αρχικά ανέφερε πως «στην παγκόσμια ιστορία, πανανθρώπινα» «κανένας ποτέ δεν τόλμησε να χαρακτηριστεί ο ίδιος ως αλήθεια. Κανένας ποτέ δεν διεκήρυξε ότι αυτός είναι η ένσαρκος αλήθεια». «Κανείς δεν είχε την αυτοσυνειδησία ότι αυτό που λέει είναι η μόνη και ουσιώδης αλήθεια. Μόνον ένας και αυτός είναι ο ενσαρκωθείς Θεός Λόγος».

«Αυτός, λοιπόν, που είναι η αλήθεια», συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, «διαχρονικά διακονείται από τους μύστες της αληθείας οι οποίοι διασαλπίζουν ως ηχεία την αλήθεια. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, αυτή η ένσαρκη αλήθεια και ένας, είναι η πλειοψηφία». «Για αυτό και η ένσαρκη αλήθεια Χριστός και ένας αποτελούν την πλειοψηφία έστω και αν απέναντι είναι τρισεκατομμύρια άλλοι οι οποίοι χειμάζονται μέσα στην απέλπιδα προσπάθεια να ανακαλύψουν την ζωοποιό αλήθεια. Όχι τη δική τους αλήθεια, όχι τη δική τους προσέγγιση, αλλά την οντολογική αλήθεια που συνέχει και συγκροτεί το μυστήριο της ελευθερίας, της τελειώσεως και της ανθρωπίνης αναγωγής και αυτός είναι ο Δημιουργός του ανθρωπίνου προσώπου».

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε πως «ο Ιωάννης, ο ”Μείζων εν γεννητοίς γυναικών”, είναι ένας μύστης και διάκονος της αληθείας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, επειδή δεν εξέφραζε δική του αλήθεια, αλλά διακονούσε την όντος, οντολογικά, υπαρξιακά, πνευματικά αλήθεια που είναι ο Δημιουργός των απάντων, το τσεκούρι του δημίου, του σπεκουλάτωρα η σπάθα, δεν μπόρεσε να σιωπήσει, να σφραγίσει, να πνίξει την αλήθεια». «Μπορεί να απέτεμνε βέβαια την κεφαλήν Ιωάννου του Βαπτιστού, αλλά η αλήθεια εκείνη μέσα από τα υπόγεια των φυλακών του Μαχαιρούντος, βγήκε στην αιώνια διάστασή της και έγινε αυτή η μεγαλειώδης και παγκόσμιος και δυναμική αγκαλιά που όλους μας συναρπάζει και μας συνέχει».

Υπογραμμίζοντας πως είκοσι και πλέον αιώνες μετά «ακριβώς αυτή τη διακονία της αληθείας του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου τιμούμε, σεβόμεθα και συγκινούμεθα για αυτή», επεσήμανε πως «δεν μας εντυπωσιάζει η ψευδοαλήθεια του ηγεμόνα Ηρώδου ή του οποιοδήποτε σπαθοφόρου, γιατί αυτή συμπνίγεται στον χωροχρόνο του τώρα, του σήμερα και είναι πεπερασμένη και φθαρτή. Εμείς ατενίζουμε σε αυτή την αλήθεια που φωτίζει, που οδηγεί, που εμπνέει».

Συνεχίζοντας την αναφορά του στον Τίμιο Πρόδρομο τόνισε πως στάθηκε ο νεαρός αυτός άνδρας των 30 μόλις ετών κάτω από το παλάτι του ηγεμόνα και του είπε «Οὐκ ἔξεστί σοι ἔχειν την γυναῖκα τοῦ ἀδελφοῦ σου», προσθέτοντας πως μπορεί να αποκεφαλίστηκε η φωνή της αληθείας, «αλλά η φωνή δεν έσβησε και ούτε πρόκειται ποτέ να σβήσει ό,τι και να κάνει ο κόσμος της φθοράς».

«Η αλήθεια λοιπόν, Χριστός μένει στους αιώνες και θα μείνει ως το τέλος της ιστορίας του κόσμου. Μπορεί σήμερα βέβαια αυτές οι καινούργιες θρησκευτικές παραδοχές ο υπερανθρωπισμός, ο μετανθρωπισμός, ο δικαιωματισμός, όλες αυτές οι ασταθείς προσεγγίσεις του μυστηρίου της ζωής να υπεραίρονται και να κορυβαντιούν, αλλά είναι θνησιγενείς και πεπερασμένες και το μέλλον τους είναι ακριβώς προδιαγεγραμμένο: το τέλος και η φθορά», είπε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, προτρέποντας όλους να λάβουμε «αυτό το μήνυμα του Τιμίου Προδρόμου στην προσωπική μας ζωή. Μην ψάχνουμε την αλήθεια στα ψεύδη των γήινων και χοϊκών προσεγγίσεων». «Οι άνθρωποι έφτασαν ακόμη στο σημείο την ανατροπή της ανθρώπινης οντολογίας και φυσιολογίας, να την αναγάγουν σε έννομο αγαθό και να διώκουν τη φωνή της αληθείας όταν επισημειώνει την τραγική τους έκπτωση».

«Καλούμεθα να αντλήσουμε παράδειγμα από τον Ιερό Βαπτιστή, Πρόδρομο και Θεόπτη Ιωάννη στη ζωή μας και στην προσωπική μας πορεία», είπε καταλήγοντας.

Κατά την διάρκεια του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον κατά σάρκα υιό του Ιερέως της τοπικής μας Εκκλησίας και εφημερίου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Ρέντη π.Φωτίου Θεοδωρόπουλου, Νεκτάριο, ο οποίος είναι βλάστημα της Ενορίας και τριτοετής Φοιτητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ.

Ακολουθεί video από την περιφορά της Ιεράς Εικόνος.


Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

Χοροστατούντος του Σεβ. Μητρ. Πειραιώς κ.Σεραφείμ η Ακολουθία του Εσπερινού και ο Παρακλητικός Κανόνας της Παναγίας στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου Πειραιώς.

Χοροστατούντος του Σεβ. Μητρ. Πειραιώς κ.Σεραφείμ η Ακολουθία του Εσπερινού και ο Παρακλητικός Κανόνας της Παναγίας στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου Πειραιώς.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου Πειραιώς χοροστάτησε χθες Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023 κατά την Ακολουθία του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε τόσο στο πρόσωπο της Μητέρας του Θεού και των ανθρώπων, της Παναγίας μας, όσο και στην διάσωση της Κέρκυρας, ύστερα από θαυματουργική επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος το έτος 1716.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέροντας ότι ο Πανάγιος Θεός έπλασε τον άνθρωπο από απερινόητη μακροθυμία και στοργή, σημείωσε πως «κινούμενος από άπειρη αγάπη, μας έδωσε την εξουσία ‘’τέκνα Θεού γενέσθαι’’» και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε αυτό το ‘’τέκνα Θεού’’ τι σημαίνει. Μπορούμε όμως να το βιώσουμε στα πρόσωπα των Αγίων. Ακριβώς αυτό το λειτούργημα, αυτή τη διακονία αγάπης υπούργησε η Υπεραγία Θεοτόκος: να αποβεί Μητέρα των τέκνων του Θεού, γιατί έγινε πρώτα μητέρα του Παναγίου Υιού του Θεού. Έγινε εκείνη που υπήρξε το όχημα για να εισέλθει μέσα στο χώρο και το χρόνο ο Δημιουργός του χώρου και του χρόνου». «Η Υπεραγία Θεοτόκος και Αειπάρθενος Μαριάμ έγινε εκείνη που με τα μικρά παρθενικά της χέρια άνοιξε τις πύλες της ανθρώπινης ιστορίας για να εισέλθει ο Κύριος της Δόξης. Να εισέλθει για να διακονήσει τον άνθρωπο και όχι να τον υποτάξει», συμπλήρωσε.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον προστάτη και πολιούχο Άγιο τόσο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, όσο και της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας όπου βρίσκεται το αδιαλώβητο σκήνωμά του, τον Άγιο Σπυρίδωνα. Η πόλη του Πειραιώς συνδέεται άρρηκτα με τον Άγιο από τον 11ο αιώνα, αφού στο σημείο που βρίσκεται σήμερα ο Ιερός του Ναός, «πυργώθηκε η περίπυστος και παλαίφατος και ιστορική Μονή του Αγίου Σπυρίδωνος». «Αυτό το Μοναστήρι ήταν ο πνευματικός και υλικός σιτοδότης που διακράτησε την πίστη και την εθνική μας ιδιοπροσωπία» «στα τέσσερα ατέλειωτα μαύρα εκατόχρονα της σκλαβιάς», επεσήμανε με έμφαση ο Σεβασμιώτατος, ενώ αναφέρθηκε και στην Κέρκυρα «στην οποία μετεφέρθηκε, το πάντιμον, αδιαλώβητον και άφθαρτον και ευωδιάζον σκήνωμά του» το οποίο «συνδέεται με τόσα θαύματα, με τόση προστασία, με τόση σκέπη και βοήθεια».

«Σήμερα πανηγυρίζουμε ένα από τα άπειρα θαύματα του Αγίου που συνδέεται ιστορικώς με το σωτήριο εκείνο έτος 1716», τόνισε στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, μιλώντας για το θαύμα που επιτελέστηκε όταν το μήνα Αύγουστο, ο Μπαρμπαρόσα, πλοίαρχος του μεγάλου τουρκικού στόλου, κατατροπώθηκε με την επέλαση του Ιερού Σπυρίδωνος, τον οποίο οι Αγαρηνοί έβλεπαν να εκστρατεύει εναντίον τους και να ρίχνει βέλη πυρός. Ο Σεβασμιώτατος είπε χαρακτηριστικά: «Ο Ενετός ηγεμόνας Αντρέα Πιζάνι και όλος ο λαός προσέτρεξε στον Ιερό Σπυρίδωνα, στον μάχιμο Στρατηγό, στρατηλάτη, οπλίτη Κυρίου, τον αδιαπτώτως διακελεύοντα και διακηρύσσοντα την Ανάσταση, γιατί επί τόσους αιώνες το σκήνωμά του δεν υπέστη κυτταρική σήψη και φθορά επειδή ακριβώς ενχριστώθηκε αυτός ο απαλός και απλούς ποιμένας των προβάτων που απέβη μέγας οικουμενικός φωστήρας». Επεσήμανε, μάλιστα, και την σημαντικότητα αυτού του γεγονότος, αφού μαζί με το θαύμα της σωτηρίας της νήσου, διασφαλίστηκε και η Ορθόδοξη Πίστη «η οποία διακινδύνευε τότε από την κακόδοξη Ρωμαιοκαθολική παρασυναγωγή». Έκανε λόγο για τον ηγεμόνα της Κέρκυρας Αντρέα Πιζάνι ο οποίος «θέλοντας να ευχαριστήσει τον Ιερό Σπυρίδωνα για αυτό το μεγάλο θαύμα και τη σωτηρία της νήσου από την επέλαση των ορδών των Αγαρηνών Οθωμανών Τούρκων» σκέφθηκε «να πήξει αλτάριον», δηλαδή Αγία Τράπεζα του Ρωμαιοκαθολικισμού «και ταυτόχρονα να αφιερώσει μεγάλη αργυρά κανδήλα», κάτι το οποίο απέτρεψε ο Άγιος. «Εάν είχε επισυμβεί αυτό το γεγονός, δεν θα υπήρχε Ορθοδοξία στην Επτάνησο. Θα είχαν οι πάντες μεταστραφεί», υπογράμμισε.

«Να, λοιπόν, γιατί είμαστε ευγνώμονες στον Θεό για την άπειρη αγάπη Του, διότι μας έδωκε μητέρα, μας έδωκε ευλογία, μας έδωκε υιοθεσία και τέκνα φωτόμορφα όπως είναι οι Άγιοι», είπε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αφού, όπως εξήγησε, «αναφερόμαστε σε ιστορικά δεδομένα και πραγματικότητες αναντίρρητες».

«Εύχομαι να μιμηθούμε τον τρόπο του Ιερού Σπυρίδωνος στην προσωπική μας περιπέτεια, στον προσωπικό μας αγώνα. Εύχομαι να θέλουμε την Κυρία Θεοτόκο ως μητέρα μας, ως καταφυγή μας, ως σκέπη μας, ως βοήθειά μας», πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ευχόμενος σε όλους «καλό Πάσχα του καλοκαιριού». «Η Κοίμηση, η Μετάσταση της Παναγιάς μας είναι ένα μικρό Πάσχα, ένα πέρασμα από την καθημερινότητα της φθοράς στην αφθαρσία της Θείας Ζωής». «Αυτής το Πάσχα ας γίνει και δικό μας Πάσχα, δικό μας πέρασμα, δική μας σωτηρία και ευλογία και χάρη», είπε καταλήγοντας.

Δείτε σχετικό φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ.

Ακολουθεί η Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ, επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

 

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΕΠΙ ΤΗι ΕΟΡΤΗι ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ 2023

ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΦΑΛΗΡΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΡΕΝΤΗ

κ.κ. Σ Ε Ρ Α Φ Ε Ι Μ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΕΡΟΝ ΚΛΗΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΙΛΟΧΡΙΣΤΟΝ ΛΑΟΝ

ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΣ ΑΥΤΟΥ

 

Τέκνα μου ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά καί περιπόθητα,

Σήμερα ἡ Ἐκκλησία μας ἑορτάζει τήν ἱεράν μνήμην τῆς πανενδόξου Κοιμήσεως καί θαυμαστῆς Μεταστάσεως τῆς Ὑπεραγίας Δεσποίνης ἡμῶν Θεοτόκου καί Ἀειπαρθένου Μαρίας. «Σήμερον ὁ τῆς ζωῆς θησαυρός (ἡ Παναγία) θανάτῳ ζωηφόρῳ καλύπτεται, εἰ καί θάνατον προσαγορεῦσαι τήν ταύτης ζωτικήν μεταβίωσιν». Πρόκειται γιά τήν κορωνίδα τῶν Θεομητορικῶν Ἑορτῶν, πού ἡ Ἐκκλησία τήν χαρακτηρίζει, ὡς τό δεύτερο καί μικρό Πάσχα. Στό Κοντάκιο τῆς Ἑορτῆς ψάλλουμε: «Τάφος καί νέκρωσις οὐκ ἐκράτησε (τήν Μητέρα τῆς Ζωῆς), ἀλλά πρός τήν ζωήν μετέστησε, ὁ μήτραν οἰκήσας ἀειπάρθενον.

Ἡ Παναγία μᾶς ἐχάρισε τό Πρόσωπο τοῦ Λυτρωτοῦ καί Σωτῆρος, πού συνέτριψε τήν κεφαλή τοῦ ἀρχεκάκου ὄφεως, τοῦ Σατανᾶ καί ἑπομένως εἶναι ἡ Κιβωτός τῆς Διαθήκης, ἡ Πύλη ἡ κατά ἀνατολάς ἡ κεκλεισμένη, ἡ Ράβδος Ἀαρών ἡ βλαστήσασα. Συνολικά εἶναι ἡ ἀνακεφαλαίωση ὁλοκλήρου τῆς Ἱερᾶς Ἱστορίας, ἀπ’ ὅπου  προῆλθε ὁ Θεάνθρωπος Κύριος. Ἡ Παναγία εἶναι ἡ Ὁδηγήτρια, πού μᾶς ὁδηγεῖ στόν Χριστό, στή σωτηρία τῶν ψυχῶν καί τῶν σωμάτων ἡμῶν.

Αὐτή τήν σωτηρία μᾶς τήν προσφέρει μέσα ἀπό συγκεκριμένα θαυματουργά γεγονότα, πού καθιστοῦν αἰσθητή τήν παρουσία της καί ἔτσι μᾶς ὁδηγεῖ στήν ἀποδοχή τῆς ἐν Χριστῷ σωτηρίας. Τό μυστήριο τῆς Παναγίας μᾶς παραπέμπει στό μυστήριο τῆς Ἐκκλησίας, δηλαδή στό Θεανθρώπινο Σῶμα τοῦ Κυρίου, ὅπου καί βρίσκουμε τήν σωτηρία μας, ἐφ’ ὅσον μπολιασθοῦμε στή ζωή τοῦ Ἀναστηθέντος Κυρίου. Γι’ αὐτό καί ἡ Παναγία εἶναι πρόξενος τῆς ζωῆς καί τῆς σωτηρίας τοῦ κόσμου.

Ἔτσι ἐξηγεῖται, γιατί ὅλοι οἱ Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας ἀπό τήν ἀρχή μέ ἐπικεφαλῆς τούς Ἁγίους Ἀποστόλους, πού ἦσαν «προσκαρτεροῦντες ὁμοθυμαδόν τῇ προσευχῇ καί τῇ κλάσει τοῦ ἄρτου» εἶχαν στό κέντρο τῆς συνάξεώς τους τήν Παναγία Θεοτόκο. Οἱ ἐνέργειες τῆς Παναγίας γιά τήν γέννηση τοῦ Χριστοῦ ἔγιναν ἐξ ὀνόματος ὅλων τῶν ἀνθρώπων, γι’ αὐτό καί στή λειτουργική παρουσία τοῦ Κυρίου συναντᾶμε τήν ἀνακεφαλαίωση τῆς ἀνθρωπίνης φύσεως. Ἡ Ἁγία Γραφή ἀναφέρει γιά τήν Παναγία ὅτι ἔχει ἄμεση σχέση μέ τήν ἐν Χριστῷ Θεία Οἰκονομία καί σωτηρία.

Ἡ Θεοτόκος μέ τήν Γέννηση τοῦ Χριστοῦ «εἰσήγαγε τόν πρωτότοκον εἰς τήν οἰκουμένην» καί ἔγινε ἡ Μητέρα τῆς θεανθρώπινης ζωῆς τοῦ Θεοῦ, πού διαπότισε ὁλόκληρο τό ἀνθρώπινο γένος. Τό μυστήριο τῆς Παναγίας προσεγγίζεται, ἑρμηνεύεται καί κατανοεῖται μόνον χριστολογικά. Ὁ Κύριος, ὡς «Θεός σεσαρκωμένος καί ἐνανθρωπήσας» προσδίδει στήν Παναγία τό ὄνομα Θεοτόκος, πού «ἅπαν τό μυστήριον τῆς οἰκονομίας συνίστησιν» (Ἰω. Δαμασκηνός). Καί «εἰ τίς οὐ Θεοτόκον ὁμολογεῖ τήν Ἁγίαν Παρθένον χωρίς ἐστι τῆς Θεότητος» (Γρηγόριος Θεολόγος).

Ἡ μετοχή τῆς Παναγίας στήν ζωή τοῦ Χριστοῦ εἶναι τόση καί τέτοια, ὥστε ὅ,τι συμβαίνει στόν Χριστό νά συμβαίνει τό ἴδιο καί στήν Παναγία. Ἡ Παναγία κατά τούς Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας ἔχει «ἐνυποστασιασθῆ» στόν Χριστό, ἔχει δηλαδή «χριστοποιηθεῖ». Ζεῖ κυριολεκτικά «οὐκέτι ἐν ἑαυτῇ, ζῆ δέ ἐν αὐτῇ ὁ Χριστός». Τό Πρόσωπο καί ἡ ζωή τῆς Παναγίας παραπέμπει στόν Θεό Πατέρα, πού μᾶς τόν ἐγνώρισε ὁ Χριστός μέ τήν Σάρκωσή Του. «Ἔζης γάρ οὐ σεαυτή· οὐ γάρ σεαυτῆς ἕνεκα γεγέννησαι· ὅθεν ἔζης Θεῶ, δι’ ὅν εἰς τόν βίον ἐλήλυθας· ὅπως τῇ παγκοσμίῳ ἐξυπηρετήσης σωτηρία, ὅπως ἡ ἀρχαία βουλή τοῦ Θεοῦ τῆς τοῦ Λόγου Σαρκώσεως καί τῆς ἡμῶν θεώσεως διά σοῦ πληρωθῆ» (Ἰω. Δαμασκηνός).

Ἡ Ἐκκλησία ἀναγνωρίζει στήν Παναγία τό μοναδικό ἐκεῖνο κτίσμα, πού ἐξεπλήρωσε στήν ὕπαρξή της τόν ὕψιστο προορισμό, πού εἶχε θέσει ὁ Θεός στήν κτίση καί ἰδιαίτερα στόν ἄνθρωπο. Στήν Παναγία ἔχουμε τήν πληρέστερη δυνατή ἑνότητα τοῦ ἀνθρώπου μέ τόν Θεό, τοῦ κτίσματος μέ τόν Κτίστη καί Δημιουργό. Στή διαδρομή τῆς Ἱερᾶς Ἱστορίας ὁ Θεός μέ μεγάλη ὑπομονή ψάχνει γιά νά βρεῖ τό μοναδικό ἐκεῖνο πρόσωπο, πού θά δεχθεῖ τήν κλήση τοῦ Θεοῦ γιά συνεργία στό ἔργο τῆς Θείας Οἰκονομίας.

Ἡ Παναγία εἶναι «τό πλήρωμα τοῦ χρόνου», πού μέ τήν ἑκούσια ἀπάντησή της στόν Θεό καί τό «ἰδού ἡ δούλη Κυρίου γένοιτο μοί κατά τό ρῆμά σου» ταυτίζει μέ τό πλήρωμα τῆς ἀγάπης καί τῆς ὑπακοῆς τήν ἐλευθερία της μέ τό θέλημα τοῦ Θεοῦ. Σ’ αὐτή τήν ἀπάντηση τῆς Παναγίας ἀνακαλύπτουμε τήν σωστική λειτουργία τοῦ ἀνθρώπου, πού ἐκφράζεται καί βρίσκεται στήν ἀλληλοπεριχώρηση τῆς ὑπάρξεώς του μέ τήν ζωή τοῦ Θεοῦ Δημιουργοῦ.

Ἡ «κατά φύσιν» ζωή τῆς Παναγίας σέ ὅλες τίς ψυχοσωματικές της διαστάσεις ἑνώθηκε μέ τήν ζωή τοῦ Σαρκωθέντος Κυρίου. Ἡ μητρότητα τῆς Παρθένου Μαρίας διαθέτει μίαν σπουδαιότητα, πού ὅμως δέν ἐξαντλεῖται στό γεγονός τῆς φυσικῆς γεννήσεως. Ἔχει καί τήν πνευματική της ὄψη, γιατί μιά μητέρα δέν δανείζει στό παιδί της μόνο τό σῶμα, ἀλλά οἰκοδομεῖ ὁλόκληρη τήν ψυχοσωματική του ὕπαρξη. Ἡ Ἐκκλησία, μᾶς λέγει ὅτι ὁ Χριστός προσέλαβε ἀπό τήν Παναγία «σάρκα ἐμψυχωμένην ψυχή λογική τε καί νοερά». Ὁ Κύριος προσέλαβε τήν ἀνθρώπινη φύση στό σύνολο τῶν ψυχικῶν καί σωματικῶν ἐνεργειῶν.

Ἡ Παναγία ἐταύτισε τήν ὕπαρξη, τήν ζωή της μέ τήν ἄκτιστη ζωή τοῦ Θεοῦ Δημιουργοῦ. Γι’ αὐτό καί κάθε κτίσμα βρίσκει στό Πρόσωπο τῆς Παναγίας τήν πύλη τῆς ὄντως ζωῆς, τό πλήρωμα, τό γέμισμα, τήν ὁλοκλήρωση καί τήν τελείωση τῆς ἀληθινῆς ζωῆς καί ὑπάρξεως τοῦ ἀνθρώπου στήν κοινωνία του μέ τόν Θεό ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ.

Ἡ Παναγία εἶναι ἡ Θεοτόκος «οὐ μόνον διά τήν φύσιν τοῦ Θεοῦ-Λόγου, ἀλλά καί διά τήν θέωσιν τοῦ ἀνθρώπου». Γι’ αὐτό καί ἡ Παναγία εἶναι τό σπουδαιότερο δῶρο, πού ἐχάρισεν ὁ Θεός στόν κόσμο. Καί ἀπό τήν πλευρά ὅμως τοῦ ἀνθρώπου εἶναι τό ὕψιστον δῶρο, πού προσέφερε ὁ ἄνθρωπος στόν Σαρκωθέντα Κύριο. Ἡ ὁλοκλήρωση καί τελείωση τῆς εἰκόνος τοῦ Θεοῦ στό πρόσωπο τῆς Παναγίας σημαίνει ὅτι πραγματοποιεῖ τόν προορισμό της ἐξ ὀνόματος ὅλων τῶν ἀνθρώπων.

Ὁ ἄνθρωπος, ὡς «κατ’ εἰκόνα Θεοῦ» δημιουργηθείς, ἔλαβε ἀπό τόν Θεό τήν δυνατότητα νά συμπεριλάβει στήν ὕπαρξή του ὅλους τούς ἀνθρώπους, ὅπως χαρακτηριστικά τονίζει ὁ Ἅγιος Γρηγόριος Νύσσης: «Οὐ γάρ ἐν μέρει τῆς φύσεως ἡ εἰκών, ἀλλ’ ἐφ’ ἅπαν τό γένος ἡ τοιαύτη διήκει δύναμις». Ὁ τεμαχισμός τῆς ἀνθρωπίνης φύσεως, πού τόν διαπιστώνουμε καθημερινά στή ζωή μας, εἶναι ἀποτέλεσμα τῆς ἁμαρτίας, πού ἐφυλάκισε τόν ἄνθρωπο στό ἀτομικό ἐγώ του καί τόν ἀποξένωσε ἀπό τήν κοινωνία καί τήν ἑνότητά του μέ τούς ἄλλους ἀνθρώπους.

Ἡ καθολική ἑνότητα τῆς ἀνθρωπίνης φύσεως διαφαίνεται ἀκόμη καί ἀπό τήν συνέχεια τοῦ προπατορικοῦ ἁμαρτήματος, πού στό πρόσωπο τοῦ Ἀδάμ καί τῆς Εὔας συμπαρέσυρε στή φθορά καί τόν θάνατο ὁλόκληρο τό ἀνθρώπινο γένος. Αὐτή τήν ἑνότητα τῆς ἀνθρωπίνης φύσεως δέν μπορεῖ οὔτε καί ἡ ἁμαρτία νά τήν ἀναχαιτίσει, μόνο πού τήν συνεχίζει στά ἀρνητικά καί καταστρεπτικά της ἀποτελέσματα.

Στό Πρόσωπο τοῦ Κυρίου μποροῦμε νά προσεγγίσουμε κατά τόν καλύτερο τρόπο τήν καθολική ἑνότητα τῆς ἀνθρωπίνης φύσεως. Ὁ Κύριος στό Πρόσωπό Του «ἀνακεφαλαίωσε» τά πάντα, «τά ἐπί τοῖς οὐρανοῖς καί τά ἐπί τῆς γῆς ἐν αὐτῷ» (Ἐφεσ. α΄ 10). Αὐτή τήν ἀλήθεια ἀναπτύσσει ὁ Ἀπ. Παῦλος σέ ὅλες τίς ἐπιστολές του, ἀλλά ἰδιαίτερα ἀναφέρει στήν πρός Ρωμαίους ἐπιστολή τά ἑξῆς: «Ὥσπερ διά τῆς παρακοῆς τοῦ ἑνός ἀνθρώπου ἁμαρτωλοί κατεστάθησαν οἱ πολλοί, οὕτω καί διά τῆς ὑπακοῆς τοῦ ἑνός δίκαιοι κατασταθήσονται οἱ πολλοί» (Ρωμ. Ε΄ 19).

Τήν ἴδια ἀκριβῶς ἀλήθεια βλέπουμε καί στήν Παναγία, γι’ αὐτό καί εἶναι ἡ κοινή μητέρα ὅλων τῶν ἀνθρώπων. Ἡ Παναγία κατά τούς Πατέρας τῆς Ἐκκλησίας εἶναι ἡ εἰκόνα ὁλοκλήρου τῆς Ἐκκλησίας καί ἡ μεσιτεία της εἶναι γεμάτη στοργή καί ἀγάπη γιά ὅλους τούς ἀνθρώπους χωρίς καμιάν ἐξαίρεση. Ἡ Ἐκκλησία ἔχει δώσει στήν Παναγία τήν θέση πού τῆς ἁρμόζει, στό ἱερό τοῦ Ναοῦ. Βρίσκεται στήν κόγχη τοῦ Ἱεροῦ. Δηλαδή ἀνάμεσα στόν οὐρανό, πού εἶναι ὁ θρόνος τοῦ Θεοῦ καί στή γῆ, πού εἶναι ὁ χῶρος τῶν ζώντων πιστῶν. Ἡ ἐκ μέρους τῆς Παναγίας ἐκπλήρωση τοῦ ἀνθρωπίνου προορισμοῦ καταφαίνεται καί ἀπό τόν σύνδεσμο ὅλων τῶν ἀνθρώπων μέ τό Πρόσωπό της.

Ἡ Ἐνανθρώπηση τοῦ Κυρίου ἔπρεπε νά πραγματοποιηθεῖ μετά ἀπό τήν ἐλεύθερη συγκατάθεση καί ἀποδοχή της ἀπό τούς ἀνθρώπους. Ἡ ἐν Χριστῷ ἀγάπη τοῦ Θεοῦ πρέπει νά γίνει ἀποδεκτή σέ μιά κοινωνία ἐμπιστοσύνης, ὑπακοῆς καί ἀγάπης τοῦ ἀνθρώπου. Γι’ αὐτό καί ὁ Θεός «τῆς ὑπομονῆς καί τῆς παρακλήσεως» ἀναζητοῦσε σέ ὅλη τήν περίοδο τῆς Ἱερᾶς Ἱστορίας τό κατάλληλο πρόσωπο, πού θά ἐκπροσωποῦσε ὅλους τούς ἀνθρώπους καί θά ἀποδεχόταν τήν ἔλευση τοῦ Μεσσίου προσφέροντας μάλιστα τήν «ἀνθρώπινη σάρκα» στόν Θεό Λόγο.

Ἡ Παρθένος Μαρία ἦταν ἐκείνη, πού ἑτοιμάστηκε ἀπό τόν Θεό, ἀλλά καί ἀπό τήν καθαρή καί παρθενική φύση της νά γίνει ἡ Μητέρα τοῦ Ἐνανθρωπήσαντος Κυρίου. Ἡ Παναγία ἐκπροσωπεῖ ὁλόκληρο τό ἀνθρώπινο γένος στήν ἀποδοχή καί τήν συνεργία τοῦ μυστηρίου τῆς Θείας Οἰκονομίας. Ἡ Παναγία ἀντιπροσωπεύει τό «πεπτωκός» ἀνθρώπινο γένος τοῦ παλαιοῦ Ἀδάμ, ἀλλά συγχρόνως μέ τό μυστήριο τῆς Σαρκώσεως τοῦ Χριστοῦ ἀρχίζει καί μιά νέα δημιουργία.

Ἡ Παναγία δέχθηκε τήν Χάρη τοῦ Θεοῦ καί σ’ αὐτό συνετέλεσε πολύ ἡ προσωπική της ἁγιότητα καί καθαρότητα. Τό μυστήριο τῆς Παναγίας ἀρχίζει ἀπό τήν πλήρη ἀφιέρωσή της στόν Θεό καί τόν πνευματικό ἀγώνα κατά τῆς ἁμαρτίας καί μάλιστα σ’ ἕνα ἀπαράδεκτο καί ἀρνητικό περιβάλλον, ὅπως ἦταν ἡ κωμόπολη τῆς Ναζαρέτ. Ἐδῶ φαίνεται καθαρά, πώς οἱ θεουργικές δυνάμεις τοῦ «κατ’ εἰκόνα Θεοῦ» πλασθέντος ἀνθρώπου διαθέτουν τόν ἐσωτερικό δυναμισμό, πού μπορεῖ νά μεταλλάξει σέ καλό δρόμο καί τό χειρότερο κοινωνικό περιβάλλον.

Ἄν ὁ ἄνθρωπος δέν ἀκολουθεῖ αὐτό τό ὑπόδειγμα τῆς Παναγίας, τότε ὁ πνευματικός δυναμισμός καί ἐξοπλισμός του ἀδυνατεῖ καί ὑποτάσσεται στήν τραγική καί δαιμονική κατάσταση τοῦ περιβάλλοντος. Ἡ Παναγία εἶναι ἡ Κεχαριτωμένη, «ὅτι εὗρε χάριν παρά Θεοῦ» γιά νά γίνει Μητέρα τοῦ Σαρκωθέντος Θεοῦ Λόγου. Ἡ εἰδική ὅμως πληρότητα τῆς χάριτος τοῦ Θεοῦ ἀποκαλύπτεται στήν Παναγία, ὅταν φθάνει στό σημεῖο νά ἀποδέχεται πρώτη ἀπό ὅλα τά κτίσματα τήν σωτηρία τοῦ θυσιασθέντος Υἱοῦ καί Θεοῦ της.

Ἡ μετοχή τῆς Παναγίας σ’ αὐτή τήν σωτηρία δέν εἶναι μόνο ἡ ρομφαία, πού πέρασε καί ἐτραυμάτισε τήν μητρική καρδιά της. Ἔχουμε ὅμως καί τήν πλήρη ἀποδοχή τῆς σωτηρίας, πού τήν ὁδήγησε στήν «κατά χάριν» θέωσή της ἀπό αὐτόν ἀκόμη τόν παρόντα κόσμο. Τό μυστήριο τῆς Ἐνανθρωπήσεως τοῦ Κυρίου, ὅπου μέ τήν συμμετοχή της συνείργησε ἡ Παναγία, ἦταν καί γι’ αὐτήν τό μυστήριο τῆς προσωπικῆς ὑπάρξεώς της. Βέβαια ἡ κατάσταση τῆς ὑπάρξεώς της ἦταν ξεχωριστή καί μοναδική. Γι’ αὐτό καί ἡ παρθενική της καθαρότητα ἐστόλισε τήν ζωή της, πού ἦταν ἀφιερωμένη καί παραδομένη στό θέλημα τοῦ Θεοῦ.

Ἡ Παναγία ζοῦσε γιά τόν Θεό καί ὄχι ἀποκλειστικά γιά τόν ἑαυτό της. Ἡ Ἀειπαρθενία τῆς Θεοτόκου ἀναφερόταν καί στόν νοῦν καί τήν ψυχή καί τό σῶμα της. Ἡ Ἐκκλησία μας θεωρεῖ τήν Παναγία σέ μιά κατάσταση πληρότητος καί τελειότητος καί τήν βλέπει πάντα ἀχώριστα ἑνωμένη μέ τόν «Υἱόν καί Θεόν» της «καθήμενον ἐν δεξιᾷ τοῦ Θεοῦ καί Πατρός». Ἡ Ἐκκλησία μας ψάλλουσα ὁμολογεῖ:

«Τάφος καί νέκρωσις οὐκ ἐκράτησεν· ὡς γάρ ζωῆς μητέρα πρός τήν ζωήν μετέστησεν, ὁ μήτραν οἰκήσας ἀειπάρθενον» (Κοντάκιο Κοιμήσεως). Ἡ Παναγία εἶναι μιά ζῶσα μετοχή στή μεσιτική ἰδιότητα τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ καί στή λυτρωτική καί σώζουσα ἀγάπη Του. Ἡ Θεοτόκος εἶναι ἡ πραγματική κοινή Μητέρα ὅλων τῶν ἀνθρώπων, γιατί ἡ οὐσία τῆς μητρότητός της εἶναι ἡ πλήρης ταύτισή της μέ τόν Θεάνθρωπο Κύριο.

Ἡ Παναγία μᾶς ἔδειξε πώς ὁ ἄνθρωπος ἐρχόμενος στόν κόσμο δέν ζεῖ ἀποκλειστικά γιά τόν ἑαυτό του, ἀλλά γιά τόν Θεό. Ἔτσι πραγματοποιώντας τόν προορισμό του νά μπορεῖ νά φανερώσει μέσα ἀπό τήν ὕπαρξή του τήν παρουσία τῆς «εἰκόνος τοῦ Θεοῦ τοῦ ἀοράτου» πού εἶναι ὁ Χριστός. Πρόκειται γιά βασική καί θεμελιώδη ἀλήθεια τῆς ἐν Χριστῷ σωτηρίας. Ἀπό αὐτή τήν ἀλήθεια ξεκινάει καί ὁ Ἄπ. Παῦλος στό ἀποστολικό ἀνάγνωσμα, ὅταν στόν στίχο 4 γράφει στούς Φιλιππησίους: «Μή τά ἑαυτῶν ἕκαστος σκοπεῖτε, ἀλλά καί τά ἑτέρων ἕκαστος» γιά νά μᾶς παραπέμψει στό Πρόσωπο τοῦ Κυρίου.

Ὅσα ἀναφέρει ὁ Ἄπ. Παῦλος γιά τό φρόνημα τοῦ Χριστοῦ ἀνάγονται καί διοχετεύονται κατ’ ἐξοχήν στό Πρόσωπο τῆς Παναγίας, πού εἶχε ταυτίσει καί ἐμπιστευθεῖ τήν ὕπαρξή της στήν ἀγάπη τοῦ Θεοῦ. Ὅταν ἡ Παναγία δέχθηκε μέσα της τό φρόνημα τοῦ Χριστοῦ, ἔθεσε σέ θαυμαστή λειτουργία ὅλα τά θεία χαρίσματα τῆς ὑπάρξεώς της. Ὅλες οἱ ἀρετές τῆς Παναγίας δέν ἦσαν ἀποκλειστικό κατόρθωμα τοῦ ἐαυτοῦ της, ἀλλά ἡ φανέρωση τῆς ἐπενεργούσης θείας Χάριτος. Ὁ ἱερός Δαμασκηνός τονίζει χαρακτηριστικά: «Ὄντως εὖρες χάριν, ἡ ἀξία τῆς χάριτος· εὖρες χάριν ἡ τούς πόνους τῆς χάριτος γεωργήσασα· ἡ σώαν τήν ὀλκάδα τῆς διπλῆς παρθενίας τηρήσασα καί τήν ψυχήν γάρ παρθένον ἐτήρησεν οὐ τοῦ σώματος ἔλαττον· ὅθεν καί ἡ τοῦ σώματος παρθενία τετήρητο». Αὐτῆς πρεσβεῖαις οἱ πάντες ἐλεηθῶμεν.

Χρόνια πολλά καί εὐλογημένα!

Ο  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ  ΣΑΣ

+ ὁ Πειραιῶς ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

Η Εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς.

Η Εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς.

Η Εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς.

Με μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε και φέτος η Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιάς Κοκκινιάς, προεξάρχοντος τόσο του πανηγυρικού Εσπερινού (05/08/2023), όσο και της Θείας Λειτουργίας (0/08/2023) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο.

Ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο γεγονός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας ενώπιον των Μαθητών του Πέτρου, Ιακώβου και Ιωάννου, καθώς και στο αΐδιο Θαβώριο Φως, του οποίου οι τρεις μαθητές είχαν τη μεγάλη και υψηλή όραση «καθώς ηδύναντο», αφού, όπως τόνισε, δεν ήταν ικανοί να δεχθούν όλο το πλήρωμα και την τελειότητα του φανερωθέντος σε αυτούς Φωτός, που φανερώνεται ως καθαρά άνωθεν ευδοκία.

Δείτε φωτογραφικό υλικό από την Ακολουθία του Εσπερινού ΕΔΩ  και  από τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία ΕΔΩ.